donderdag 13 december 2012

Klanken en Massage Met Leeuw, Uil en Beer

In de week tussen Sinterklaas en het versieren voor Kerstmis heb ik een les gemaakt over wat je kan doen met je Mond en je Keel.

Ademhaling en klanken komen vaak aan bod in de yogales. Als de ademhaling hoog op de borst blijft geeft dat spanning. Je ontspant vanzelf wanneer leert om lager, naar je buik, adem te halen.
Door b.v. klanken als AAAAAA , IE IE IE IE of OE OE OE OE te gebruiken helpt dat bij emoties.

Ik heb twee verhaaltjes gemaakt waarin duidelijk wordt hoe dit in zijn werk gaat.

De zere keel van de Leeuw ( vooraf hebben we als een leeuw gebruld )

De Leeuw ging naar de dokter omdat hij een zere keel had van het brullen. De dokter wilde in de leeuw zijn keel kijken dus moest de leeuw zijn mond open doen en AAAAAAAAAAAAAAAA zeggen! ( dit deden de kinderen met hun tong uit de mond )
De dokter zei: "die keel is rood zeg!" OOOOOOOOOO ( de mond van de kinderen was een mooi rondje )
Daar kan ik wel wat aan doen en toen pakte de dokter en kwastje en wreef daarmee het rood weg. TSSS TSSS TSSS ( de mond is dan een tuitje )

Uil en Beer gaan schaatsen

Uil heeft wel zin om te gaan schaatsen dus gaat hij naar Beer.
Uil doet de deur van Beer open en die piept heel erg. IIIIIIIIIIIIIIEEEEE.....
( de mond is nu bijna dicht, tanden op elkaar en de mondhoeken naar opzij )

Uil ziet dat Beer slaapt en roept OE HOE OE HOE ( mond in een rondje en adem in twee delen )

Beer ligt lekker te slapen ZZZ ZZZ ZZZ ZZZ ( mond los maar tanden op elkaar, je kan voelen dat het trilt in je lijf zelfs tot aan je stuitje )

Maar Beer wordt toch wakker van Uil en rekt zich uit en zegt : Hu Hu Hu Hu ( armen in de lucht en uitrekken terwijl we het Hu geluid maken )

Ga je mee schaatsen Beer? Het is koud genoeg. Kijk maar naar de wolkjes van mijn adem. P P P P P P ( de mond is dicht en dan laat je steeds een wolkje uit je mond door de P te maken)

Beer en Uil gaan heerlijk schaatsen en over het ijs gaat het van SJ SJ SJ SJ ( Mond wordt ingetrokken en dan weer als een tuitje gemaakt )

De kinderen vonden dit erg leuk en ze deden daarom erg serieus mee. Eén jongetje zei: " Zo is het wel lekker rustig hé!"

Om de les ook rustig af te sluiten hebben we het weerbericht op de rug gedaan met ZON, REGEN,HAGEL , SNEEUW en eindigend met de ZON.

Via het versje van de Maan gingen de kinderen liggen en toen heb ik het verhaaltje gelezen van Jip en Janneke:" Een sneeuwman met een bezem"



Geen opmerkingen:

Een reactie posten