donderdag 7 maart 2013

Naar de Speeltuin in het Bos







De sneeuwklokjes zijn de eerste!!





Vorige week ben ik begonnen met deze les omdat we de eerste sneeuwklokjes hebben gezien. Ik probeer altijd de seizoenen in de lessen te gebruiken. Dus na alle sneeuw kijken we uit naar de bolletjes die boven de grond hun bloemen laten zien.

We gaan op de fiets naar het bos. Ik vraag of alle kinderen op hun rug willen gaan liggen met de benen in de lucht. Nu doen we net alsof we op de fiets zitten en trappen rond in de lucht, zo hard mogelijk. Dit maakt de benen lekker los. Maar dan komen we een berg tegen en daar kun je niet zo hard tegenop dus gaan we héél langzaam fietsen. Wanneer we bovenop de berg zijn aangekomen rusten we even uit door onze benen neer te leggen. Na een klein minuutje gaan we de berg af fietsen en dat gaat weer héél hard natuurlijk. De kinderen gieren het uit van het lachen, wat een plezier zeg!!!!!!

Onderaan de berg is het bos. We gaan staan en kijken naar de bomen. Die staan allemaal stevig in de grond en kunnen we niet omduwen. Wij gaan ook een boom nadoen maar wij hebben twee benen en een boom heeft één stam.
We stampen met allebei onze voeten op ons matje en dan met één voet. Op die voet gaan we staan en de anderen voet trekken we omhoog en zetten onze voet tegen onze knie. Wanneer we goed staan doen we onze armen omhoog, dat zijn de takken en dan wiebelen we met onze vingers, de blaadjes.
Het lukt niet iedereen om even te blijven staan maar dan mogen ze natuurlijk even een steuntje zoeken bij een bank met één hand. Wanneer ik dan aan ze vraag om langzaam hun hand los te laten dan lukt het vaak wel. Trots staan ze dan even op één been!!! SUPER!!!!!!!

In de grond liggen de bolletjes te wachten op een zonnetje en regen zodat ze kunnen gaan groeien. In het yoga boek van Marianne Thieme staan foto's van kinderen die de "Bolletjes in de Grond" doen. Ik laat de kinderen de foto's zien zodat ze weten wat de bedoeling is.
We gaan op onze knieën zitten met onze neus tussen onze knieën. De handen houden we op ons hoofd. We zijn zo een bolletje in de grond. Dan gaan we groeien: ons hoofd komt omhoog
             dan ons lijfje zodat we op onze knieën zitten
             we groeien nog een stukje en staan dan op onze knieën
             één been trekken we omhoog en zetten onze voet neer
             dan het andere been en gaan rechtop staan
             onze armen gaan in de lucht met handen als vuisten
             langzaam steken we één voor één onze vingers in de lucht, dat zijn
             onze gekleurde blaadjes.
Ik vraag de kinderen wat voor kleur bloemetje ze zijn. De meisjes kiezen voor paars, rose en zilver en de jongens voor rood en groen.
Alle kinderen vinden dit een hele leuke oefening! Ik geef ze dan ook een mandala kleurplaat van een bloemetje die slaapt of een bloemetje die al wakker is.

De les gaat nog verder want er staat in het bos een glijbaan en een draaimolen. Maar dat zal ik de volgende keer vertellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten